Barion Pixel

Írj, ha kérdésed van: erikaczegel@gmail.com

RECEPTEK

Léböjt kúra másképp... most fehérjedúsan

Tipp

Ha sokat edzel, fontos a fehérjebevitel. Miután a böjt alatt nem eszünk húst – vagy csökkentjük a mennyiséget – érdemes átnézni, hogy miként tudjuk mégis bevinni a szervezetünkbe  fehérjét.

Kigyűjtöttük nektek a magas fehérjetartalmú zöldségeket. Ha nem zárkózol el teljesen az állati eredetű ételektől, akkor turmixolhatsz nyers tojást is a turmixokba-pürékbe.

Tehetsz bele natúr fehérjeport is akár…

Ha nyers tojást turmixolsz az ételbe, előtte alaposan mosd le a tojást és az elkészített ételt azonnal edd meg!

 

BROKKOLIPÜRÉ AVOKÁDÓVAL

Ma brokkolipürét készítettünk, avokádóval, szerecsendióval, zabtejjel összeturmixolva. Ez volt a meleg ebéd… 

A tetején sörélesztőpehely szívecske látható… Jó étvágyat!

HOZZÁVALÓK

BROKKOLI

EGY FÉL AVOKÁDÓ

ZABTEJ

SZERECSENDIÓ

SZÍNES BORS

BABPÜRÉ MEDVEHAGYMÁVAL

Fagyasztott fejtett babból készítettük a fehérje- és rostdús babpürénket, friss, üde medvehagymával.

A medvehagymát nyersen turmixoltuk bele a végén, kis zabtejjel. Egészen különleges ízvilág volt, próbáljátok ki!
Jó étvágyat!

HOZZÁVALÓK

 

Fagyasztott fejtett bab – alig drágább, mint a szárazbab és hamarabb el is készül…

Ha még gyorsabb módszert választanál, lehet babkonzerből is készíteni, hiszen akkor csak össze kell turmixolni a hozzávalókat és már kész is.

A medvehagymának most szezonja van, de lehet venni is a nagyáruházakban, valamint szedni is, de nagyon vigyázz!!!!!! Csak, ha értesz hozzá. Össze lehet cserélni ugyanis más, sajnos mérgező növényekkel.

ZÖLDBORSÓPÜRÉ

Ha az izmaid megtartása IS a cél, akkor jó megoldás lehet ebédre egy jó kis zöldborsópüré.

Készítheted zabtejjel, tehetsz bele natúr fehérjeport, turmixolhatsz bele tojást, mikrozöldeket, fűszerezheted bazsalikommal, vagy ízlés szerint bármi mással…

NEM REKLÁM, de mi a Spar zsenge fagyasztott zöldborsóját használjuk – 450 gr csak 299 Ft…

Csak pár percig főzzük, minél több vitamin maradjon benne…

Most saját termesztésű mikrozölddel,  nyerstojással és zabtejjel turmixoltuk össze.

A tetejére sörélesztőpelyhet szórtunk – kellemes sajtíze van és nagyon egészséges.

Sűrű püré lett belőle és melegen, kanállal ettük, de ha azt szeretnéd, hogy jobban beleilljen a  léböjtkúrába, akkor használhatsz nyers zöldborsót és több zabtejet is.

Jó étvágyat!

HOZZÁVALÓK

ZÖLDBORSÓ

Fagyasztott zöldborsót használtunk, mert olcsó és nagyon finom. Ezt akár minimális hőkezelés után szinte nyersen is lehet enni. Természetene konzerv borsót is lehet használni, az gyorsabb, de nem annyira finom.

ZABTEJ

Zabtej is kapható több formában, a legolcsóbb (azt hiszem) a Pennyben kapható, 499 Ft.

SÖRÉLESZTŐPEHELY

A sörélesztőpehelyről pedig a „Konyhásnéni tanácsában” írunk bővebben.

FEHÉRJEPOR

Fehérjeport is lehet bele tenni, de vigyázz, legyen az tejsavó, vagy zöldség alapú inkább, mert az állati eredetű fehérjepor hő hatására nem biztos, hogy jó szagú marad… Persze ha egy hideg borsóturmixot iszol, akkor használhatod  azt is.

MIKROZÖLDEK

Mi magunk termesztettük, de több helyen lehet kapni is. Nagyon különleges íze van, érdemes kpróbálni.

EGZOTIKUS LENCSEPÜRÉ

Ma a lencsét gondoltuk újra – fantasztikus ízvilág jött létre!

Puhára főztük a lencsét és a sütőtököt, összeturmixoltuk naranccsal, citrommal és zabtejjel.

A végén apróra vágott gyömbért tettünk rá.

A gyömbért NE turmixold, mert szálkássá válik és olyan, mintha hajszál lenne az ételben.

Próbáld ki, érdemes!!!
Jó étvágyat!

HOZZÁVALÓK
SZÁRAZLENCSE kb 500 gr

SÜTŐTÖK kb. 15 dkg

NARANCS 1 db húsa

CITROM 1 db húsa

BIO ZABTEJ annyi, hogy ne legyen túl sűrű, se híg

GYÖMBÉR – apróra vágva, nem turmixolva – ízlés szerint

Konyhásnéni tanácsa:

TOJÁSPRÓBA

Tedd a tojást egy hideg vízzel teli üvegedénybe. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor olyan 10-12 napos lehet, tehát bátran felhasználhatod. Ha viszont a víz tetején lebeg, azonnal dobd ki!

A képen egy dobozból való tojásokat láthatsz: tehát nincs garancia arra, hogy az egy időben csomagolt tojások mind frissek.

A SÖRÉLESZTŐPEHELYRŐL DIÓHÉJBAN

  • Fehérjeforrás: Magas fehérjetartalmú, ami fontos az izmok építéséhez és a szövetek javításához. A benne található fehérje gyakran tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, ami ritka a növényi élelmiszerek között.
  • Vitaminforrás: Különösen B12-vitaminban gazdag, ami esszenciális a vegetáriánus és vegán étrendet követők számára, hiszen amúgy ez a vitamin főként állati eredetű élelmiszerekben található meg. Emellett más B-vitaminokban (pl. B1, B2, B3 és B6) is gazdag, amelyek támogatják az idegrendszer egészségét és segítenek az energia termelésében.
  • Ásványianyag forrás: Tartalmazhat magnéziumot, cinket, vasat és szelént, amelyek fontosak az immunrendszer működéséhez, valamint a csontok és fogak egészségéhez.

Egészségügyi Előnyök

  • Emésztés: A rosttartalma segíthet az emésztés javításában és az egészséges bélflóra fenntartásában.
  • Koleszterinszint: a sörélesztőpehely fogyasztása hozzájárulhat a „jó” HDL-koleszterin szintjének növeléséhez és a „rossz” LDL-koleszterin csökkentéséhez.
  • Immunrendszer: Az immunrendszert támogató ásványi anyagok és vitaminok jelenléte miatt erősítheti az immunrendszert.

Kulináris Felhasználás

  • Ízesítő: A sörélesztőpehely enyhén sajtos, diós íze kiváló ízesítője lehet szószoknak, leveseknek és salátákhoz. Gyakran használják vegán „sajtos” szószok készítéséhez.

Összességében a sörélesztőpehely egy tápláló és sokoldalú étrend-kiegészítő, amely elősegítheti az egészséges táplálkozást, különösen azok számára, akik növelni szeretnék növényi alapú fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok bevitelét az étrendjükbe.

 

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez

 

Verified by MonsterInsights